Svijet

Фајненшел тајмс: Кина и САД се "сувише труде"

ЛОНДОН - Када САД и Кина употријебе израз "стратешки" да би означили своје односе супарничке симбиозе, онда то значи да се те двије земље исувише труде, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".


Лист подсјећа да је бивши амерички предсједник Бил Клинтон прије десет година покушавао да са Кинезима изгради, како је говорио, "конструктивно стратешко партнерство" које се, међутим, истопило након НАТО интервенције због Косова и "случајног бомбардовања зграде кинеске амбасаде у Београду".

Према писању "Фајненшел тајмса", изгледа да и садашњи предсједник Барак Обама жели да изглади неслагања између двије земље и да ривалство између Америке и Кине претвори у сарадњу.

"Фајненшел тајмс" оцијењује да за сада, Кинези, мада мање отворено, подржавају ентузијазам Американаца за стратешким дијалогом.

Британски дневник истиче да основу за сарадњу двије земље представља проблем климатских промјена, као и да проблем Тајвана који је дуго био извор неслагања Пекинга и Вашингтона, то престаје да буде због процеса помирења започетог између кинеског предсједника Хју Ђинтаоа и тајванског Ма Јингџоуа.

Вашингтон и Пекинг не желе да виде ни нуклеарно способну Сјеверну Кореју.

Лист закључује да се назиру изазови у виду протекционизма и притисака на економије двије земље.

Када је ријеч о Кини, притисак се састоји у захтјеву за већом домаћом потрошњом.

"Уколико дође и до инфлације како многи предвиђају, улога Кине као `свјетионика наде` у глобалној економији могла би да буде нарушена. Слично томе, уколико америчка политика штампања новца умањи вриједност долара, стрпљење кинеских званичника озбиљно ће бити стављено на пробу, јер ће и вриједност њихових 802 милијарде долара које се налазе у америчком трезору, почети да опада", наводи "Фајненшел тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog