Društvo

Штрпце: Струја плаћена, струје нема

ШТРПЦЕ - Мјештани Штрпца и 16 околних села, упркос наплати паушала у износу од 26 евра по домаћинству и даље су без електричне енергије.


Предсједник општине Штрпце Звонко Михајловић рекао је да је преко 80 одсто мјештана појединих рубних села платило струју, док је одзив грађана у Штрпцу у току јучерашњег дана, када је почела наплата паушала, био испод 50 одсто.

„Вероватно људи нису били добро обавештени. Сезона пољских радова је у току тако да очекујем да ће се у току дана народ одазвати и платити паушал, чиме ће се стећи услови за укључење струје", рекао је Михајловић.

Он је истакао да су већ послали допис Министарству за Косово и Метохију, како би уплатило обећани новац у износу од сто хиљада динара на име помоћи за социјално најугроженије особе у општини.

„Према подацима центра за социјлни рад, који су имали задатак да направе социјалну карту становништва, у нашој општини има 60-так социјално угрожених становника којима ће бити уплаћен новац Министрства", истакао је Михајловић.

Директор Косовске електро корпорације у Урошевцу Изет Рушити рекао је да је у појединим селима, као што су Беревце, Готовуша, Севце и Горња Витина паушал је уплатило више од 70 одсто домаћинстава, али да из техничких разлога у том селима није могуће укључити електричну енергију.

Он је навео да у Штрпцу и преосталих 12 села становници до синоћ нису уплатили паушал од 70 процената који је договорен раније, па да им зато струја и не може бити укључена.

Плаћање паушала од 26 евра по домаћинству на име мјесечног рачуна за утрошену струју КЕК-у почело је јуче у општини Штрпце.

Наплати паушла претходило је потписивање колективних уговора са КЕК. Представници локалног руководства сматрају да ће струја бити укључена одмах након што 70 одсто мјештана уплати паушал.

Прошло је више од мјесец дана како су мјештани општине Штрпце без електричне енергије.

Житељи Штрпца су првих 10 дана били под јаким режимом редукција и струју су имали само од поноћи до седам часова ујутру, а од 11. јула су у потпуности без електричне енергије.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog