Svijet

Умрла Корасон Акино, бивши предсједник Филипина

МАНИЛА - Бивши предсједник Филипина Корасон Акино (76) умрла је данас послије дуге и тешке болести, саопштила је њена породица.


Акино је боловала од рака дебелог цријева, који јој је установљен у марту прошле године, и била је подвргнута хемотерапији и операцији, а у болницу је примљена у јуну послије губитка апетита, преноси Ројтерс.

Вијест о смрти Корасон Акино саопштио је њен син, сенатор Бенињо Акино на националној телевизији.

Тијело Корасон Акино биће изложено у католичкој школи Де Ла Сале у Манили од вечерас до понедјељка, 3. авгсута, јавила је мрежа Би-Би-Си.

Она ће бити сахрањена поред мужа у Меморијалном парку у Манили на приватној церемонији у сриједу, 5. августа, рекао је њен син.

Акино је била предсједник Филипина од 1986. до 1992. године, након мирне револуције у којој је срушен Фердинанд Маркос.

Корасон Акино је невољно преузела борбу да сруши Маркоса када је њен супруг, опозициони лидер Бенино Акино убијен на аеродрому у Манили по повратку из изгнанства 1983. године.

Три године послије тога, стотине хиљада демонстраната оптужиле су Маркоса за превару на изборима 1986. и мирним протестима довели су Акино на власт.

Маркос је побјегао из земље и умро на Хавајима 1989. године.

Актуелни предсједник Филипина Глорија Аројо најавила је десетодневну жалост у земљи.

"Наша нација жали њену смрт. Корасон Акино водила је револуцију која је помогла да се у земљу врате владавина закона и ред", рекла је Аројо.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog