Društvo

Протосинђел Радојчић: Љубећи РС љубимо БиХ, дједовину Светог Саве

ПЕТРОВО - Протосинђел ставрофор Данило Радојчић, настојатељ манастира Озрен, оцијенио је да је "великим лутањима српског народа током комунистичког периода дошао крај, јер је наступило духовно отрежњење Срба".


Радојчић је данас на 9. Сабору српске омладине и 3. Сабору српске мреже, који је почео у четвртак, 30. јула, рекао да је "свака људска душа напокон осјетила празнину изазвану недостатком Бога, који даје смисао људским животима".

"Нашавши Господа, Срби са ових простора добили су Републику Српску (РС), отаџбину која је послије Господа вриједнија од било чега овоземаљског. Говорити о идеалима РС значи говорити о законима Божијим и врлинама хришћанским", нагласио је Радојчић.

У оквиру саборске теме "Одбрана и очување РС као једине српске историјске побједе у посљедњих 20 година" настојатељ манастира Озрен је рекао да се "слободно може рећи да је РС ентитет БиХ чији су темељи чврсто направљени, јер их чине вјера, нада и љубав".

"Љубећи РС ми љубимо цијелу БиХ, дједовину Светога Саве, љубимо зелену боју која значи мир људи и Бога, љубимо љиљан, цвијет славних српских краљева који је красио њихове штитове и заставе. Љубећи РС, ми љубимо господа Исуса Христа и његову Цркву. Битно је схватити да мимо Цркве нема сјаја, смисла и пуноте", поручио је Радојчић.

У оквиру саборске теме "РС данас" говориће и директор Радиолошког института из Београда Радомир Ковачевић, директор програма Телевизије Републике Српске Мира Лолић-Мочевић, Љубиша Ристић из Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку, прота Војислав Билбија и адвокат из Београда Марко Миловић.

У оквиру културно-умјетничког програма вечерас у 20.00 часова у манастирској порти представиће се прота Војислав Билбија и вокална група "Пирг" из Београда.

У манастиру Светог Николе на Озрену синоћ су у саборском умјетничком програму наступили интерпретатор српска изворне музике Светлана Стевић, етно-група "Вероника" из Зворника и кантаутор Љиљана Поповић из Београда.

Сабори српске омладине и Српске мреже биће завршени сутра усвајањем повеље 9. Сабора српске омладине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog