Svijet

Нова руска војна база у Киргизији

БИШКЕК - Представници Русије и Киргизије постигли су договор о отварању нове, друге по реду, руске војне базе у тој бившој совјетској републици у којој и САД имају важну ваздухопловну базу.


Према условима из заједничког меморандума, који је потписан на састанку у Чолпон-ати, Русија ће моћи значајно да повећа број војника у Киргизији у следећих 49 година, на колико се односи уговор.

У меморандуму пише и да ће руска војска бити задужена за „заштиту суверенитета Киргизије", као и предузимање напада против међународних терористичких група.

Коначна верзија договора о изградњи друге руске базе, како је договорено, биће потписана до краја новембра.

За сада се не помиње локација на којој ће бити изграђена база, нити број руских војника који ће у њој бити стационирани, али се наговјештава да би то могао да буде батаљон.

У меморандуму се такође помиње да би руски војници у Киргизији могли да добију дипломатски статус, што значи да би били изузети од правила локалног законодавства.

Прелиминарни споразум потписан је на маргинама састанка лидера Русије, Јерменије, Бјелорусије, Казахстана, Таџикистана, Узбекистана и Киргизије који су се у петак окупили на дводневном самиту Заједничке безбедносне организације у киргишком граду Чолпон-ати.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog