Svijet

Пакистан: Шест хришћана спаљени живи

ИСЛАМАБАД - Шест хришћана, међу њима четири жене и једно дијете, живи су спаљени у сукобу са већинским муслиманима у централном пакистанском граду Гоџра, рекли су званичници.


Тензије су порасле између двије заједнице у овом граду у провинцији Пенџаб због навода да су хришћани оскрнавили Куран, а двије стране данас су размијениле ватру.

Телевизија је приказала снимак на коме се виде куће у пламену, а улице преплављене изгорјелим намјештајем док људи отварају ватру једни на друге са кровова кућа.

Шахбаз Бати, министар за мањине, рекао је да је гомила „заведена религијским екстремистима" напала хришћанско насеље и запалила десетине кућа.

"Пронашли смо тијела шест особа, који су умрли од опекотина. Ријеч је о четири жене, једном мушкарцу и једном дјетету", рекао је Абдул Хамид, званичник Министарства здравља у овом граду.

Рана Санаулах, министар правосуђа у провинцији Пенџаб, осудио је напад и рекао да је отворена истрага.

Он је додао да је прелиминарна истрага показала да није било никаквог скрнављења Курана. „То је била обична гласина који су неки искористили да створе хаос", реако је Санаулах.

"Тражим и од муслиманске и хришћанске заједнице да покажу уздржаност", рекао је Санаулах, додајући да ће влада предузети оштре мјере против побуњеника и полиције која није зауставила насиље.

Пакистан је већински муслиманска земља а религијске мањине, укључујући хришћане, чине око четири одсто од 170 милиона становника.

Муслимани и мањинске заједнице претежно живе хармонично, али је било периодичних напада на хришћане у Пакистану од када је ова земља постала савезник САД у рату против тероризма.

Скрнављење Курана кажњава се смрћу у Пакистану у оквиру Закона о богохуљењу.

Хришћани кажу да је је тај закон само изговор за власти и појединце да их нападају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog