Društvo

Сјећање на жртве у Шушњару

ПРИЈЕДОР - Светом архијерејском литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту данас ће бити настављен дводневни Светоилиндански сабор којим се обиљежава 68. годишњица страдања више од 5.500 Срба и Јевреја побијених у Шушњару на данашњи дан у Другом свјетском рату.


Након литургије, у 11.00 часова биће служен парастос жртвама геноцида на гробљу Шушњар.

За 13.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на споменик жртвама фашистичког терора на Милином бирту, а за 14.00 часова заказано је ломљење славског колача и славски ручак у поводу Светог Илије, крсне славе општине Оштра Лука.

Илинданске свечаности почеле су јуче освештањем новоизграђеног храма светог деспота Стефана и Евгеније Лазаревић у Копривни поред Оштре Луке које су предводили њихова преосвештенства епископи бихаћко-петровачки Хризостом и осјечкопољски и барањски Лукијан.

За лауреате 28. књижевних сусрета "Шушњар 2009" проглашени су Владимир Јагличић из Крагујевца и Наташа Гламочанин из Приједора.

Према одлуци жирија, који је радио у саставу Зоран Костић, Боро Капетановић и Милан Дашић, Јагличић је овјенчан наградом "Шушњар 2009" за збирку пјесама "Јутра", а Гламочанин наградом "Слово Подгрмеча" за збирку пјесама "Источна мистика".

У оквиру 28. књижевних сусрета "Шушњар 2009" синоћ је промовисан зборник радова "Шушњар `41", прва књига о овом стратишту, објављена на српском и енглеском језику, а која садржи радове еминентних професора, историчара, књижевника, као и свједочења преживјелих.

Организована је и посјета спомен соби и полагање цвијећа, те пјесничко вече гдје су своје стихове говорили учесници овогодишњих Сусрета, међу којима су, осим награђених и пјесника чланова жирија, Добрица Ерић, Јованка Стојчиновић-Николић, Ранко Павловић, Михајло Орловић, Радомир Митрић, Златко Јурић, Стевка Козић-Прерадовић и Душан Праћа.

Илинданске свечаности биће завршене 9. августа традиционалном Грмечком коридом на Поповића брду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog