Svijet

Нигеријске снаге против секте Боко Харан = 600 мртвих

МАИДУГУРИ - Више од 600 људи убијено је у сукобима између снага безбједности и припадника радикалне исламске секте у сјеверном нигеријском граду Маидугури, рекао је портпарол полиције.


"Погинуло је више од 600 људи", рекао је Иса Азаре, портпарол полицијске команде у Маидугурију, која помаже у координацији активности прикупљања тијела са улица.

Војници и полиција сукобили су се у неколико сјеверних нигеријских области са присталицама милитантне секте Боко Харам, која се бори за увођење шеријатског закона у Нигерији, најмногољуднијој афричкој земљи.

Проблеми су почели прошле недјеље у области Баучи, око 400 километара југозападно од Маидугурија, када су неки чланови ове групе ухапшени због планирања напада на полицију.

Сљедбеници ове секте су након тога наоружани мачетама, ножевима, пушкама и бомбама кренули у крвави поход у неколико градова, али су најжешћи сукоби били у Маидугурију.

Лидер секте Мохамед Јусуф (39) чија је база у Маидугурију, убијен је у четвртак у полицијском притвору, а власти се надају да ће његова смрт допринијети окончању насиља.

У међувремену, становници су се вратили на улице, банке су поново отворене, а војници су почели да уклањају барикаде, али власти су најавиле да ће наставити потрагу по кућама за сљедбеницима ове секте.

Сљедбеници секте исту зову Боко Харан, што би се могло превести као "западњачко образовање је забрањено".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog