Svijet

Хатами: Суђење је представа за јавност

ТЕХЕРАН - Бивши ирански предсједник Мохамад Хатами одбацио је као "представу за јавност" суђење 100 уважених реформиста који су ухапшени током протеста након објављивања резултата предсједничких избора у јуну.


"Суђење које је почело јуче је само представа, а признања немају никакву вриједност. То што они називају суђење је кршење Устава, који само наносе штету систему и умањује повјерење јавности", наводи се на веб сајту Хатамија.

У Ирану је јуче почело суђење 100 умјерењака који су ухапшени након избора 12. јуна под оптужбом да су покушали да збаце клерикално државно уређење.

Ово је први пут од Исламске револуције 1979. године да се десетине виших званичника, бивших министара, потпредсједника и законодаваца нађе пред судом.

Оптужница укључује активности против националне безбједности планирањем нереда, учествовање у "баршунастој револуцији", нападе на војне и државне зграде и завјеру против владајућег система.

Водећи умјерењаци тврде да су предсједнички избори лажирани у корист предсједника Махмуда Ахмадинеџада. Власти то демантују, а врховни ирански вођа ајатолах Али Хамнеи је подржао реизбор Ахмадинеџада.

Државна телевизија пренијела је изјаву двојице угледних реформиста који су рекли да гласање није намјештено.

Мохамад Али Абтахи, близак сарадника Хатамија, извинио се због своје лоше процјене резултата избора и рекао суду да није требало да учествује у протестима јер су избори били сасвим регуларни.

"Рећи ћу свим својим пријатељима и свима који ме чују да је лаж прича о превари на изборима и да је конструисана да створи хаос у Ирану како би постао сличан Авганистану и Ираку", рекао је Абтахи.

У протестима који су услиједили након проглашења Махмуда Ахмадинеџада за побједника на предсједничким изборима убијено је више од 30 људи, а стотине су повријеђене.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog