Svijet

У Кини појава плућне куге, СЗО није забринута

ПЕКИНГ - Кина је након смрти два лица од плућне куге затворила прилазе граду Зикетан у провинцији Чингџај, док је Свјетска здравствена организација саопштила да појава сличних обољења не представља ништа ново.


Кинеска новинска агенција Синхуа јавила је да је још десет лица заражено плућном кугом у овој провинцији на сјеверозападу Кине.

Кинеско Министарство здравља саопштило је да су град Зикетан и околни регион блокирани.

У Кини се периодично појављује ово обољење које преносе глодари и буве, а даље се шири ваздухом и лако прелази са човјека на човјека.

Међутим СЗО је саопштила да нема разлога за претјерану бригу.

"Ово није ништа ново. Током протеклих неколико година било је спорадичних случајева овог обољења. Нисмо изненађени појавом плућне куге. У сталном смо контакту са властима како би били сигурни да је ситуација под контролом", наводи се у саопштењу СЗО.

У саопштењу се додаје да ће кинеској влади бити лакше да спријечи даље ширење плућне куге, јер се обољење појавило у овом удаљеном региону

Плућну кугу узрокује иста бактерија као и она која узрокује бубонску кугу, познату и под именом "црна смрт", која је у средњем вијеку "убила" 25 милиона људи у Европи.

Иако се бубонска куга, коју углавном узрокују угризи бува, данас може лијечити антибиотицима уколико се довољно рано открије, плућна куга је једна од најсмртоноснијих заразних болести.

СЗО наводи да заражени људи могу умријети у року од 24 часа.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog