Svijet

Kушнер: Француска подржава контакте са талибанима

ПАРИЗ - Француска и даље подржава могућност успостављања контакта са талибанима упркос порасту напада у Авганистану пред предсједничке изборе заказане за 20. август, изјавио је данас француски министар иностраних послова Бернар Кушнер.


"Наравно да морамо да преговарамо са талибанима, бар са онима који су спремни да положе оружје и разговарају", рекао је Кушнер.

Према његовим ријечима, сваки покушај ступања у преговоре са талибана мора прво усвојити влада предсједника Авганистана Хамида Карзаија, оцијенивши да би најгори случај за савезнике био уколико би водили одвојене напоре за остварење контакта са милитантима.

Он је нагласио да савезници "желе да изграде мир са свим Авганистанцима под руководством Авганистанаца".

Кушнер је рекао да је само Саудијска Арабија до сада била у стању да одигра улогу у покретању разговора између талибана и Карзаија, али да нису остварени конкретни резултати.

Шеф француске дипломатије је истакао да постоје двије врсте талибана - "они који би могли да буду дио легалне владе и присталице глобалног џихада који не желе да преговарају".

Кушнер је подсјетио да је Карзаи изразио спремност да дочека талибане на преговоре у Кабулу.

Талибани су позвали Авганистанце да бојкотују предстојеће изборе, док су борцима наредили да блокирају све путеве како би 20. августа спријечили гласаче да оду на биралишта.

Француски војник погинуо је 1. августа сјеверно од Кабула, док су на исти дан страдала три америчка и два канадска војника. Јуче су погинула три америчка војника.

Јули је био најсмртоноснији мјесец за припаднике међународних оружаних снага у Авганистану од почетка кампање против талибана крајем 2001. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog