Svijet

Мирољубиви Сакашвили искључује могућност рата

ТБИЛИСИ/ЦХИНВАЛИ - Предсједник Грузије Михаил Сакашвили искључио је данас могућност враћања бивших аутономија Абхазије и Јужне Осетије под контролу Тбилисија војним путем.


„Власти Грузије немају планове за обнову територијалне цјеловитости земље насилним путем, не намјеравамо да користимо насилне методе за рјешавање тог питања", рекао је Сакашвили у интервјуу ТВ Ројтерс, чији је дио приказан на грузијским телевизијама.

Према његовим ријечима, ту позицију дијеле и одобравају и грузијски партнери, између осталог САД.

Уочи годишњице сукоба око Јужне Осетије, предсједник Грузије је поново оптужио Москву за прошлогодишњи рат у Јужној Осетији, а Запад за пасивност, коју је објаснио страхом од свађе са великим добављачем енергената.

То што је опстао на његовом положају, Сакашвили је назвао „скоро чудесном причом о преживљавању" и додао да Русија „није напустила наду у смену власти у Грузији" и да „та мисија није завршена".

„Још сједим у овој канцеларији, без обзира на обећања руског премијера Владимира Путина да ће ме објесити за одређене дијелове мог тијела и уништити грузијску државност", рекао је предсједник Грузије, који је као једно од својих главних достигнућа назвао коначну десовјетизацију земље.

Британска агенција подсјећа да је са приближавањем годишњице сукоба у Јужној Осетији ситуација постала напетија и да су недавно стране оптужиле једна другу за ноћне паљбе, а да је Русија у суботу саопштила да ће искористити „сваку силу" ради спријечавања провокација са грузијске стране.

„У случају даљих провокација које би угрозиле становништво и контингент руске војске који је стациониран на територији Јужне Осетије, руско Министарство одбране задржава право да употријеби сва расположива средства и силу како би се заштитили грађани Јужне Осетије и руски војници", истакло је руско Министарство одбране.

Министарство иностраних послова Грузије постојећим је придодало и оптужбу да је руска војска обиљежила стубовима село Квеши са циљем померања границе са Јужном Осетијом.

Ројтерс преноси из Цхинвалија и интервју са предсједником Јужне Осетије Едуардом Какојтијем, који је рекао да жели да уједини свој народ и заложио се да Русија распореди још војника и оружја, истичући да је „још недовољно присуство руске војске на теритроији Јужне Осетије".

„Желимо да градимо нашу сопствену државу, која ће бити у савезу са Русијом, заједно са Русијом и не искључујем да ћемо једног дана бити део Русије", рекао је он и додао да ‑народ Јужне Осетије жели да буде уједињен са Русијом.

Какојти је, такође, рекао да не жели рат, да је његов приоритет „стварање стабилности у региону" и „недопуштање да почне нови рат", навела је британска новинска агенција.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog