Svijet

САД: Нема уступака С.Кореји - Клинтон отишао само по новинарке

ВАШИНГТОН - Администрација предсједника САД Барака Обама саопштила је данас да није понудила никакве уступке Сјеверној Кореји у вези са њеним нуклеарним спором са Западом у замјену за ослобађање двије америчке новинарке.


Новинарке су ослобођене током посјете Пјонгјангу бившег америчког предсједника Била Клинтона. Ово је био контакт на највишем нивоу између двије земље у посљедњих више од десет година.

Неименовани амерички званичник изјавио је да је Клинтон разговарао са сјевернокорејским руководством о "позитивним стварима које би могле да проистекну" из ослобађања двије жене, које су биле притворене од марта.

Обама је позвао телефоном породице Лоре Линг и Еуне Ли и изразио олакшање поводом њиховог пуштања на слободу. Истовремено, администрација у Вашингтону упозоила је Пјонгјанг на још дубљу изолацију уколико настави да пркоси међународним захтјевима у вези са својим нуклеарним и ракетним програмом.

"Јасно смо ставили до знања у свакој комуникацији са Сјеверном Корејом, а и предсједник Клинтон је јасно говорио у својим разговорима да је то потпуно приватна, хуманитарна мисија", рекао је званичник који је желио да остане анониман.

Он је изјавио да је ослобађање новинарки "потпуно одвојено питање од односа Сјеверне Кореје и међународне заједнице", али је додао да је Кинтон "пренио своје ставове о денуклеаризацији предсјендику Ким Џонг Илу".

Сјеверна Кореја је затражила да Клинтон дође у посјету, а Обамина администрација је то одобрила тек након што је Пјонгјанг гарантовао да ће новинарке бити ослобођене и да ово питање неће бити повезано са нуклеарним спором, изјавио је амерички званичник.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog