Društvo

"Заједничке институције" награђују 10 година стажа са 630 КМ

САРАЈЕВО - Сви запослени који имају 10 година стажа у институцијама БиХ добиће уз плату и јубиларне награде од 630 КМ.


Још није познат број особа које ће имати право на ову новчану награду, о којој је Савјет министара БиХ усвојио одлуку прије два мјесеца, у вријеме када су се доносиле и мјере штедње због економске кризе и стендбај аранжмана с Међународним монетарним фондом.

Према истој одлуци, јубиларна награда за запослене с 15 година стажа биће 945 КМ, јер на сваких додатних пет година рада у институцијама БиХ додаје се половина просјечне плате у БиХ.

С обзиром на то да институције БиХ постоје тек 13 година, непознато је да ли ће се рачунати и рад у државним администрацијама које су претходиле дејтонској БиХ.

Помоћник министра финансија и трезора БиХ Ранко Шакота не види ништа спорно у томе што се додјељују јубиларне награде и каже да је све засновано на закону.

Синдикат запослених у институцијама БиХ недавно се побунио због скидања плата како би се уштедјело 40 милиона КМ, упозоривши да се тај новац може уштедјети на употреби службених возила, трошкова репрезентације и службених телефона, а те примједбе нису прошле.

Тренутно на нивоу БиХ има 60 институција с око 22 000 запослених.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog