Društvo

Радници Боске се изјашњавају појединачно

БАЊА ЛУКА - Радници Робне куће "Боска" данас ће се појединачно изјаснити о приједлогу Конзорцијума "Делта- Зекстра" да сви они буду проглашени технолошким вишком и да им буду исплаћена сва потраживања за 2006. и 2007. годину, те 80 одсто за 2008. и 2009. годину.


Предсједник Синдиката трговине и туризма Републике Српске, Горан Савановић, рекао је да ће радници "Боске" који прихвате наведене услове потписати споразум којим се одричу тужби против овог предузећа за досадашње неизмирене обавезе, као и уговор којим ће потврдити да одустају од додатних захтјева.

Савановић је истакао да ће радници, који буду проглашени технолошким вишком, имати приоритет при повратку на посао након након генералне адаптације "Боске", коју је најавио Конзорцијум.

"Радницима који буду проглашени технолошким вишком, биће исплаћена отпремнина у складу са Гранским колективним уговором у износу од 80 одсто, а онима који буду одлазили у редовну пензију отпремнина у износу од 80 одсто", истакао је Савановић.

Према његовим ријечима, радници ће добити рјешење као технолошки вишак и то ће им служити ако основа да се пријаве на Завод за запошљавање и остваре своја законска права.

Савановић је истакао да они радници који не прихвате приједлог Конзорцијума своја права могу тражити на суду.

У "Боски" је запослено 235 радника, који нису примили 25 плата, није им уплаћиван топли оброк, накнада за превоз, нити доприноси за социјално и пензионо осигурање.

Конзорцијум "Делта-Зекстра" купио је око 58 одсто акција "Боске" за три милиона евра. Приватизационим уговором обавезао се и на инвестиције у истом износу, те измирење свих обавеза "Боске" које прелазе 13 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog