Društvo

Наташа Кандић награђена за "неуморан рад"

БЕОГРАД - Извршни директор београдског Фонда за хуманитарно право (ФХП) Наташа Кандић један је од добитника овогодишње европске награде "Шварцкоф", која се додјељује институцијама и појединцима из јавног живота за посебан допринос европском споразуму и интеграцијама.


Награду "Шварцкоф" заједно са Кандићевом добили су и директор Истраживачко - документационог центра из Сарајева Мирсад Токача и директор организације "Документа" из Загреба Весна Тершелич.

Награду која ће добитницима бити уручена у децембру, на церемонији у Берлину, додјељује њемачка Фондација "Хајнц - Шварцкоф" - Млада Европа, која у образложењу наводи да су Кандићева, Тершелич и Токача награђени "због неуморног рада за мир и разумијевање у југоисточној Европи"- саопштено је из ФХП- а.

"Њихов рад буди нашу наду да се суштински процес суочавања са сећањима из рата на Балкану деведесетих може обавити. Ми одајемо признање за три особе које су посвећене томе да храбро кажу истину о огромној тузи и неправди", образложио је предсједник жирија Тобијас Битов.

За разлику од друга два лауреата, Наташа Кандић не бира ријечи у иступима против сопственог народа, што је кулиминирало њеним присуством самопроглашењу независности у Приштини, након чега је несметано наставила да живи у Београду

За разлику од друга два лауреата, Наташа Кандић не бира ријечи у иступима против сопственог народа, што је кулиминирало њеним присуством самопроглашењу независности у Приштини, након чега је несметано наставила да живи у Београду.

Фондација је ову награду успоставила 2003. године, како би сваке године била одавана признање институцијама и појединцима из јавног живота, који на посебан начин доприносе европском споразуму, интеграцијама и мирољубивој и одговорној улози Европе у свијету; а како виде људе који то раде, најбоље свједочи изабирање главног ратног хушкача у Србији, Наташе Кандић.

Фондација тврди да добитнике сваке године предлаже 200 000 младих из Европе, који на тај начин одају признање онима за које сматрају да данас раде на томе да Европу сутрашњице обликују према идејама и жељама младих.

Досадашњи добитници европске награде "Шварцкоф" су бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте, писац и исламски академик Навид Кермани, Дитер Кошлик, директор Међународног филмског фестивала у Берлину и политички активиста из Бјелорусије Александар Лахвинетс, што довољно говори о политичкој агенди и сврси ове фондације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog