Društvo

Рјешење проблема Ослобођења се "назире"

БАЊА ЛУКА - Предсједник Синдиката трговине и туризма Републике Српске, Горан Савановић, тврди да се назире рјешење проблема 280 радника Новинско-штампарског предузећа "Ослобођење", који се више од мјесец дана налазе у генералном штрајку широм РС.


"Разговарао сам јутрос са директором `Ослобођења` Здравком Голубовићем и у току данашњег дана требало би да буде исплаћен други дио разлика плата за прошлу годину, од продаје једног објекта предузећа у Приједору", рекао је Савановић.

Савановић је истакао да постоје наговјештаји послодавца да би за неколико дана могла поновно кренути продаја штампе, као основног артикла у киосцима "Ослобођења" у РС.

"Ради се на томе да се обезбиједи роба у објектима тог предузећа, како би поновно започео процес рада", рекао је Савановић.

Он је додао да су радници "Ослобођења" требали након исплате првог дијела заосталих плата из прошле године да зауставе штрајк на један дан, како би у потпуности испоштовали Закон о штрајку и исплате плата.

"Радници `Ослобођења` тренутно штрајкују и немају права на плату, а да су направили један дан паузе, а након тога наставили штрајк, испоштовали би одредбе закона, чиме би им 12 дана било плаћено", појаснио је Савановић.

Око 280 радника Новинско-штампарског предузећа "Ослобођење" , чији је већински власник београдска компанија "Делта-Зекстра", од 1. јула су у генералном штрајку.

Радници "Ослобођења" су одлучни да наставе са штрајком све док послодавац не испуни њихове захтјеве.

Послодавац је 10. јула радницима исплатио само половину разлике плате, док радници потражују исплату заостале плате и топли оброк из ове године и разлику плата из прошле године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog