Društvo

Tирана одбија истрагу о трговини органима

ТИРАНА - Званичници у Тирани саопштили су специјалном извјестиоцу Савјета Европе Дику Мартију да се у Албанији не може водити истрага о наводним злочинима и трговини органима Срба и других неалбанаца током рата на Косову на основу оптужби бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, нити власти у Београду, јављају електронски медији у Приштини.


"Право да води истрагу на територији Албаније има само албанско тужилаштво", рекао је званичнику Савјета Европе министар правде Албаније Енкељед Алибеај, а преноси РТВ 21.

На ову изјаву Алибеаја, Марти је, према РТВ 21, одговорио "одбијам да вјерујем да је то истина, али бисмо вољели да то питање буде истражено".

На то му је албански министар правде рекао да одбија да одговори захтјеву Министарства правде Србије, пошто се ради о неистинитим претензијама о којима нема никаквих доказа.

Албански министар правде је рекао да "ни један страни држављанин нема право да врши процедуралне истражње радње на албанској територији".

"Истрагу може да врши само албанско тужилаштво на основу захтева који долази од других држава. У том случају тужилаштво предузима све радње у циљу расветљавања питања", нагалсио је албански министар правде.

Према РТВ 21, сличан је разговор вођен и са министром унутрашњих послова Албаније Бујаром Нишанијем и представницима албанског државног тужилаштва.

Званични став албанских институција у вези са овим истрагама је изражен у одговору албанског државног тушилаштва Тужилаштву Србије у октобру прошле године, рекао је министар правде Албаније.

Тужилаштво за ратне злочине Србије представило је у уторак, 4. августа Мартију доказе о трговини људским органима Срба и других неалбанаца на Космету и сјеверу Албаније, а Савјет Европе ће о тој теми донијети резолуцију, рекао је тада портпарол овог тужилаштва Бруно Векарић.

Марти треба да поднесе извјештај Савјету Европе о трговини људским органима на сјеверу Албаније током сукоба на Косову и Метохији.

Правосудни органи Србије покренули су марта прошле године истрагу о трговини органима на Косову и сјеверу Албаније на основу навода из књиге бивше главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте "Лов".

Према наводима књиге, отети Срби су одвођени у такозвану "жуту кућу" у мјесту Бурељ на северу Албаније где су им вађени органи.

До сада је идентификовано више жртава, као и извршилаца овог злочина, односно припадника некадашње Ослободилачке војске Косова.

Претходно је истрагу водио УНМИК, али су резултати до којих се дошло заташкани.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog