Društvo

Наставак акције ''Барут'': Пронађено 17 килoграма ТНТ експлозива

БАЊА ЛУКА - У наставку акције ''Барут'' на подручју општине Угљевик пронађено је око 17 килограма ТНТ експлозива који се користи за рушење објеката и израду импровизованих мина, рекао је данас специјални тужилац Републике Српске Горан Гламочанин.


Гламочанин је истакао да су акцију извели припадници Одјељења за истраге и безбједност Специјалног тужилаштва РС, у сарадњи са припадницима Центра јавне безбиједности Бијељина.

Он истакао да нико ни је ухапшен у овој јучерашњој акцији проналаска војног експлозива велике разорне моћи у шуми у селу Горње Забрђе у општини Угљевик, али да је уништен огранак мреже трговине оружјем и минско-експлозивним средствима.

Гламочанин је нагласио да је на црном тржишту вриједност једног килограма овог експлозива око 100 КМ.

"Ово што смо јуче пронашли било је у оквиру активности које за крајњи циљ имају проналазак фабрике оружја, али ми и даље трагамо за локацијом те фабрике. Не сумњамо да она постоји'', рекао је Гламочанин данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Због интереса истраге, Гламочанин није могао рећи на који начин се дошло до информације о мјесту гдје се налази експлозив, наводећи да за сада постоје индиције да је експлозив могао да буде кориштен за остваривање криминалних циљева или чак терористичких напада.

''Специјално тужилаштво наставиће да предузима мјере и радње у оквиру своје надлежности, у циљу потпуног откривања мреже трговине оружјем на подручју РС јер Тужилаштво вјерује да се на подручју РС налази значајна количина ватреног оружја, муниције и минско-експлозивних средстава који су ван контроле државних органа'', рекао је Гламочанин, истичући да се може очекивати да ће Тужилаштво у наредном периоду подићи оптужнице против још неких лица.

Он је подсјетио да је Специјално тужилаштво 24. априла подигло оптужницу против укупно три лица у вези са организованим криминалом и недозвољеном производњом о прометом оружја и екплозивних материја.

Главни претрес у овом предмету почиње у уторак, 11. августа, пред Окружним судом у Бањалуци, када ће се моћи добити и више иинформација о акцији ''Барут''.

Припадници Одјељења за истраге и безбједност Тужилаштва, у сарадњи са припадницима МУП-а РС и МУП-а Кантона Тузла, почетком ове године започели акцију "Барут", када су вршећи претрес неколико локација на ширем подручју РС и ФБиХ лишили слободе пет лица и заплијенили већу количину оружја и минско-експлозивних средстава.

Током акције "Барут", 4. фебруара обављен је претрес три локације на подручју Тузланског кантона и двије локације на подручју Угљевика, када је ухапшено пет лица.

Ухапшени су Радомир Лакић и Здравко Трифуновић из Угљевика, те Сеад Тахриман, Мирза Мешалић и Јасенко Бегић, сва тројица из Тузле, који се терете да су се као чланови злочиначке групе бавили производњом и трговином оружјем.

Кахриман и Лакић означени су као вође ове злочиначке организације која је оружје произведено у тајној фабрици у РС продавала у БиХ и иностранству, по цијени од 100 до 300 евра.

"Постојање фабрике за производњу оружја потврђује и чињеница да смо током претреса пронашли велики број потпуно нових пиштоља, који су изузетно доброг квалитета", изјавио је у фебруару шеф Одјељења за истраге и безбједност Специјалног тужилаштва РС Дарко Илић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog