Društvo

Бициклисти против климатских промјена

БАЊА ЛУКА - Центар за животну средину из Бањалуке у сарадњи са неколико удружења у БиХ координише активности бициклистичке туре под називом "Осјети врелину!" која пролази кроз БиХ, како би скренула пажњу на борбу против климатских промјена - једног од највећих глобалних проблема.


Група ће се од 7. до 20. августа кретати рутом Шћепан Поље - Фоча - Трново - Сарајево - Зеница - Травник - Кнежево - Бањалука - Приједор - Дубица, саопштено је из бањалучког Центра за животну средину. Ова акција траје већ 19 година и окупља људе који желе да путују на најмање штетан начин за животну средину.

Досадашње туре прошле су скоро свим крајевима Европе, од скандинавских земаља, Ирске, Португала и Шпаније, те Украјине, Бугарске и Турске, а ове године изабран је западни Балкан, како би удружења и грађани са ових простора заједно промовисали борбу против климатских промјена - истиче се у саопштењу.

Бициклистичка тура кренула је 5. јула из Београда, а планирано је да путујући преко Македоније, Албаније, Црне Горе и БиХ заврши 28. августа на Међународном кампу под називом "Много у малом" у мјесту Јагњедовец, код Копривнице.

Ове године бициклистичка тура носи назив "Осјети врелину!", с циљем подизања свијести и мобилизације заинтересованих за проблем климатских промјена, како би се у земљама региона посветила већа пажња овом, али и указало на друге проблеме животне средине градова и заједница кроз које тура буде пролазила.

Намјера је да се опомену представници држава у региону, који ће у децембру учествовати на глобалној конференцији о климатским промјенама у Копенхагену, те да се придруже напорима за заустављање климатских промјена и преузму обавезе за ограничавање испуштања гасова стаклене баште, главног узрока овог проблема.

У Сарајеву, Зеници, Травнику и Бањалуци биће организована пројекција филма "Дом", познатог француског фотографа Јана Артуса Бертрана, премијерно приказаног на Свјетски дан животне средине, 5. јуна. Премијера је симултано организована у 181 држави и тако је постављен свјетски рекорд највеће премијере једног филма.

Бициклистичка тура данас ће проћи Фочом, сутра Трновом, од 9. до 11. августа пролазиће Сарајевом, 12. Зеницом, 13. Травником, 14. Кнежевом, од 15. до 17. августа проћи ће Крупу на Врбасу у Бањалуци, 18. Омарску, 19. Приједор и 20. августа Лоњско поље, Хрватска.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog