Društvo

Хрватска продаје Брионе?

ТРСТ - Продаја Бриона за 1,2 милијарди евра сљедећи је корак хрватске Владе у покушају опоравка од кризе - пише италијански лист "Ил пиколо".


Лист наводи да Хрватска грца у економској кризи, те да прогноза ни за сљедећих неколико мјесеци није блистава.

"Након повећања стопе пореза и смањења пензија, те одрицања од неколико амбициозних пројеката, сљедећи корак у спасу је продаја `12 драгуља`, међу којима се налазе и Бриони", наводи тршћански дневник.

"Ил пиколо" наглашава посебну историјску и природну вриједност националног парка Бриони и његову позицију, називајући га "једном од задњих карата у рукаву очајне владе".

Лист наглашава да су Бриони још од тридесетих година прошлог вијека туристичка дестинација свјетске елите те да "би листа крунисаних глава и племића који су одсједали на Брионима била предугачка".

Управо због тога, "Ил пиколо" закључује да "својом историјом, природом и климом Бриони не би имали потешкоћа у проналажењу имућног купца".

У тексту се тврди да је недавно хрватској Влади упућена понуда од двије милијарде евра за цијели архипелаг, али да би са промјеном свјетских економских услова, сматрају стручњаци, Хрватска могла добити између 800 милиона и 1,2 милијарде евра.

Према писању италијанског листа, осим Бриона у понуди ће бити и острво Крк које има изврсну цијену због Јадранског нафтовода и његовог терминала на мору који је цјевоводима повезан са континентом и Мађарском и Србијом".

"За спас Хрватска још може продати најјачу националну осигуравајућу фирму `Кроација осигурање`, Хрватску електропривреду која је процијењена на око 800 милиона евра, али и шуме, жељезнице и изворе питке воде", закључује "Ил пиколо".

Из Кабинета хрватског предсједника Стјепана Месића саопштено је да Бриони "нису на продају, нити их је могуће продати јер су национални парк".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog