Društvo

Престати злоупотребљавати холокауст у дневнополитичке сврхе

БАЊА ЛУКA - Специјални представник Свјетског јеврејског конгреса за бившу Југославију Арие Ливне оцијенио је да је свака злоупотреба геноцида и холокауста у дневнополитичке сврхе нови злочин и да би они који помињу Аушвиц у контексту дешавања из протеклог рата на просторима бивше Југославије требало да сносе одговорност за све што су изјавили и рекли о томе.


Коментаришући тврдњу да је "Омарска ехо Аушвица", коју су бивши заробљеници Сабирног центра Омарска изнијели на обиљежавању годишњице распуштања центра, којој је присуствовао и бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић, Ливне је нагласио да поређење Аушвица и Омарске није ништа друго до скрнављење успомене на шест милиона Јевреја уморених у Другом свјетском рату.

"Од тог броја, више од милион њих је убијено управо у Аушвицу", подсјетио је Ливнe.

Представник Јеврејске општине Сарајево Борис Кожемјакин рекао је да је неумјесно, претјерано и исфорсирано поређење Сабирног центра Омарска, али и било којег другог логора на просторима БиХ из протеклог рата, са нацистичком фабриком смрти из Другог свјетског рата.

"Омарска не може да буде ехо Аушвица, јер ништа од оног шта се десило на овим просторима током протеклог рата не може да се мјери са трагедијом кроз коју су прошле жртве нацистичког режима. Због тога сматрам да је злонамјерно, неумјесно и крајње недопустиво било какво поређење, али и манипулисање бројем жртава протеклог рата, а посебно поређење с оним што се десило у доба холокауста", рекао је Кожемјакин.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog