Svijet

Убијен вођа индонезијских милитантних исламиста

ЏАКАРТА - Нурдин Мохамад Топ, један од најтраженијих муслиманских милитаната у Азији, повезан са неколико бомбашких напада у Индонезији у протеклој деценији, убијен је данас чиме је окончана шестогодишња потрага за њим, рекли су званичници безбједности.


Мохамед је убијен током 18-часовних сукоба са индонезијском антитерористичком јединицом у граду Темангунг, у централном дијелу Индонезије, рекли су извори безбједности.

"Полицајци су упали у кућу у којој се крио Топ са још четири милитанта и отворили ватру, док су остали припадници снага безбједности окружили кућу", саопштила је полиција.

Вјерује се да је Топ, рођени Малезијац и стручњак за експлозиве, одговоран за нападе на два хотела у Џакарти прошлог мјесеца, када је погинуло девет људи, а више од 50 повријеђено.

Топ је, такође, осумњичен за напад на аустралијску амбасаду у Џакарти 2004. године гдје је убијено 16 људи, а више од 200 повријеђено.

Топ је био герилац који се бавио регрутацијом, прављењем бомби и обуком мале одвојене групе милитантне организације Џема Исламија, која је повезана са мрежом Ал каида.

Према подацима Федералног бироа за истраге /ФБИ/ он је био умијешан у напад на хотел "Мариот" у Џакарти у августу 2003. године, као и нападе на ноћни клуб у Балију 2002. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog