Svijet

ЕУ: До 2050. године муслимани петина становништва

ЛОНДОН - До 2050. године петину становништва Европе чиниће муслимани, пише британски "Дејли телеграф".


Данас, у 27 земаља ЕУ муслимани чине свега пет одсто становништва, а растући број досељеника из муслиманских земаља, у комбинацији са ниским наталитетом старосједилачког европског становништва, значи да ће до 2050. муслимани чинити 20 одсто становништва Европе, предвиђају статистичари.

У истраживању листа истиче се да ће Британија, Шпанија и Холандија имати и већи проценат муслиманског становништва у краћем временском периоду.

Велика Британија, која сада има 20 милиона мање становника него Њемачка, према оцјенама статистичара, до 2060. године биће најнасељенија земља ЕУ са 77 милиона становника.

У истраживању се наводи да се званичници не баве довољно овим питањем и не суочавају се са, како се наводи, "демографском темпираном бомбом".

Стручњаци истичу да се не разговара довољно о утицају промјене популације на све сфере живота, од образовања до стамбеног питања, од иностране политике до пензија.

Иако неке анкете показују да у муслиманским заједницама није дошло до пораста радикализације, оне ипак нису довољно интегрисане и постоји опасност од социјалних немира у наредним деценијама, пише "Телеграф".

Највећи проценат муслимана, девет одсто, живи у Француској, а у Марсеју они већ сада чине 25 одсто становништва.

Исти проценат муслиманског становништва је и у Ротердаму (Холандија), док у Лондону и Копенхагену (Данска) муслимани чине 10 одсто становништва.

Највећи прилив муслиманског становништва забиљежила је Шпанија, гдје се у протеклих 10 година населило скоро милион Мароканаца.

Њихови планови да изграде нове џамије у последње вријеме наилазе на отпор локалног становништва, пише "Телеграф", констатујући да ће нова европска демографија присилити политичаре да се позабаве овим осјетљивим питањем што прије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog