Društvo

Суд у Стразбуру ће разматрати тужбу логораша против Хрватске

БАЊА ЛУКА - Предсједник Удружења логораша Другог свјетског рата у Републици Српској Гојко Кнежевић сматра да ће Европски суд за људска права у Стразбуру до краја ове године разматрати тужбу коју је ово удружење поднијело против Хрватске за ратне злочине и почињени геноцид у бившој Независној Држави Хрватској, у систему усташких логора Јасеновац.


Кнежевић је Срни изјавио да 9 000 чланова Удружења путем тужбе захтијева од Хрватске да бившим логорашима, који су тада били дјеца, надокнади штету која се процјењује на неколико стотина милиона евра, те да је Европски суд за људска права у Стразбуру раније писменим путем обавијестио ово удружење о прихватању тужбе.

Према његовим ријечима, уколико Хрватска жели да уђе у Европску унију, мора да се суочи са својом прошлошћу из Другог свјетског рата и да, као што је Њемачка, плати за злодјела која је чинила НДХ, јер је она насљедница Павелићеве НДХ.

Кнежевић тврди да је Удружење недавно добило писмо од високог представника за спољну политику и безбједност ЕУ Хавијера Солане у којем их увјерава да ЕУ чека одлуку Европског суда у Стразбуру у вези са поменутом тужбом прије разматрања коначног пријема Хрватске у ЕУ.

"Вјерујем да ће Хрватска прије чланства у ЕУ морати да обештети нас логораше Другог свјетског рата", закључио је Кнежевић.

Удружење је тужбу против Хрватске поднијело прије годину и по дана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog