1

Kultura

Први трејлер, првог дугометражног филма из Републике Српске

Творци филма по имену "32. децембар" још нису сигурни када ће филм изаћи пред биоскопску публику, али се надају уколико сакупе новац за његово пребацивање на филмску траку, да би све требало бити готово до октобра.


Прави трејлер тек треба да изађе у јавност, док овдје имате прилику да видите такозвани "тизер". Осим што охрабрује квалитетном фотографијом, која је боља од свега што се до сада могло видјети као производ из РС (укључујући и дупло скупљу и формално копродуцирану "Турнеју", запамћену по самозатирању за домаће паре), овај тизер показује и да су творци свјесни да ће у аналима остати записани као родитељи првог дугометражног играног филма, поријеклом из Бање Луке и РС.

То се прије свега огледа у избору писма, јер је неко коначно увидио потенцијал априорне оригиналности и неминовно појачане пажње, уколико се за медијску галантерију користи ћирилица.

 

 

То даје бесплатан одјек. Како у региону, тако и још више у свијету. Поготово оном англосаксонском, којем је већ одавно доста копија самога себе, и који је упорно заинтересован за нове приступе из нових и до сада њему непознатих култура.

Овај трејлер показује и да су творци овог остварња свјесни, да ће у аналима остати записани као родитељи првог дугометражног играног филма, поријеклом из Бање Луке и РС

Да екипа "32. децембра" има интернационалне аспирације и промотивну интелигенцију, показује и енглески титл уз овај трејлер, што на најбољи начин избија аргумент о неприхватљивости кориштења нашег аутохтоног писма "због повећања комуникације са конзументима из иностранства".

Но, надамо се да тај дуго очекивани и готово преседански потез у домаћим кинематографским покушајима, неће бити и посљедња инвенција када је овај филм у питању.

Оно што се да видјети из два минута аудиовизуелног записа који вам је овдје на располагању, обећава нешто у шта су уложене државне паре, а што нас неће обрукати. Како у техничком и продукцијском смислу, још и више у оном наративно-артистичком.

То је ствар коју жељно ишчекујемо још од 1992. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog