Društvo

Филип Цептер заинтересован за хрватска бродоградилишта

ЗАГРЕБ - Српски бизнисмен Милан Јанковић, познатији као Филип Цептер, заинтересован је за куповину хрватских бродоградилишта.


Хрватски медији јављају да је Јанковићев представник у Хрватској Блаж Бубле, директор фирме "Пропела", јуче у Хрватском фонду за приватизацију /ХФП/ откупио и преузео тендерску документацију за три хрватска бродоградилишта, и то "Бродо-Трогир", "Краљевица", те "Бродоградилиште специјалних објеката" из Сплита.

Јанковића хрватски медији описују као "краља лонаца" и једног од најбогатијих људи у Европи, који посједује двије банке, осигуравајуће куће и многе друге фирме, истичући да је Србију напустио осамдесетих година и да живи у Монаку.

Осим Јанковића, за бродоградилишта је заинтересован и хрватски милијардер Данко Кончар, који ту намјерава градити луксузне јахте и туристичке бродове.

Кончар је власник неколико рудника у Јужноафричкој Републици. Живи у Лондону, а први је истакао кандидатуру за куповину пет хрватских бродоградилишта.

Приватизација бродоградилишта, од којих су већина губитници, неће бити нимало једноставна, наводе медији, док у хрватској Влади истичу да већину понуда очекују по завршетку рока од 60 дана, колико траје конкурс.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog