Društvo

Узурпаторски однос према СПЦ у Сарајеву

БАЊА ЛУКА - Његово преосвештенсво владика зворничко-тузлански Василије изјавио је да наставак радова на изградњи објекта уз саму ограду старе православне цркве на Башчаршији, упркос рјешењу о поништавању урбанистичке и грађевинске сагласности, још један је доказ узурпаторског односа према Српској православној цркви на подручју Федерације БиХ.


"Градња уз саму црквену ограду очигледан је примјер покушаја да се Србима покаже пут из ФБиХ, односно из Сарајева, уз поруку: `Одлазите и не враћајте се`", рекао је владика Василије.

Владика Василије, који је предсједавајући Међурелигијског вијећа БиХ, каже да ће о овом питању покренути расправу у овом вијећу, али да не може са сигурношћу да каже шта ће послије тога бити.

"СПЦ већ дуго поставља питање зашто јој се не врати зграда Богословије у Сарајеву, што је, такође, један вид гушења религиозне слободе православаца који живе у БиХ и неравноправности религија, поготово у ФБиХ. То је срамно нарочито, ако се узме у обзир чињеница да друге вјерске заједнице у БиХ имају своје богословије", истакао је владика Василије.

Владика Василије каже да ће у наредном периоду покушати да пронађе рјешење како би престало омаловажавање православне цркве у ФБиХ.

Сарајевски парох јереј Вања Јовановић истакао је да ће правда бити задовољена тек када се извођач радова и постављени темељи уклоне, додајући да особе, чији је то објекат имају јаку подршку иза себе.

На имовини старе православне цркве на Башчаршији, извјесна Јасмина Мушић покушава да подигне зграду са више спратова и то од почетка ради без икакве дозволе Цркве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog