Društvo

Сукоб вјерника на Цетињу

ЦЕТИЊЕ - Три службеника цетињске полиције лакше су повријеђена у јучерашњем инциденту на Ивановим коритима, надомак Цетиња, гдје су се верници канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) и Митрополије Црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ) окупили како би у храму Преображења Христовог обиљежили верски празник.


У саопштењу полиција прецизира да је јуче ујутро у седам сати и десет минута на плато испред храма дошло десет свештеника СПЦ и више десетина вјерника, који су ушли у храм гдје је служба почела.

„Недуго потом, на платоу у близини храма, почели су да се окупљају верници ЦПЦ, којих је око 11 сати било око педесет. С обзиром на то да је дошло до нарастања тензије и вербалних дуела између вјерника двије цркве, полицијски службеници су, ради заштите свештенства и вјерника СПЦ, предузели мјере и радње из своје надлежности, у смислу постављања између двије групе грађана", саопштила је полиција.

Митрополија Црногорско-приморска осудила је понашање вјерника Црногорске православне цркве на Ивановим коритима и оцијенила да је полиција морала одлучније да штити свештенство, вјернике и имовину Митрополије.

„Митрополија Црногорско-приморска најоштрије осуђује данашње поступке псеудовјерске групације зване ЦПЦ и Управе Полиције Црне Горе због насилног уласка ЦПЦ у храм Преображења Господњег на Ивановим коритима", каже се у саопштењу Митрополије.

Митрополија је саопштила да су „службеници испоставе полиције Цетиње блокирали улаз свештенству и вјерницима Митрополије, не дозволивши им да започну у храму Свету Литургију поводом великог хришћанског празника Преображења Христовог".

„Полиција се при крају Литургије повукла са врата, након чега су свештенство и грађани, њих преко стотину, наставили службу у храму", наводи се у саопштењу.„Док је вјерски обред још трајао, недалеко од храма појавиле су се присталице Мираша Дедеића. Они су насрнули на присутних двадесетак полицајаца, покушавајући да уђу у храм и више пута врло насилно насртали на храм и на вјернике Митрополије, уз најтеже псовке, пљувања и гађање каменицама".

Полиција је, затим, у више наврата инсистирала да служба буде прекинута.

„Свештеници Митрополије, процјењујући да су животи присутне дјеце у опасности, извели су дјецу из храма, под кишом псовки, пријетњи и физичких насртаја, између осталих и једног седамдесетогодишњака, који је с мотком јурио према дјеци", кажу из Митрополије. „Каменицом је погођен начелник испоставе полиције Цетиње и један од монаха цетињског манастира".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog