Društvo

ФБиХ: Службеници траже једнако смањење плата свима

САРАЈЕВО - Државни службеници и намјештеници у Влади Федерације БиХ, судској власти и јавним установама у септембру ће ступити у генерални штрајк и тражиће смјену цијеле Владе ФБиХ ако се умањење јавне потрошње не буде једнако односило на све кориснике буџета ФБиХ.


Овај закључак усвојио је Синдикат државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судској власти и јавним установама у ФБиХ.

Синдикат је најавом генералног штрајка реаговао на одлуку Владе ФБиХ о платама именованих и изабраних званичника.

Према овој одлуци, плате чланова Владе и Парламента ФБиХ из децембра 2008. године увећане су за 1.500 КМ, колико износи функционални додатак, а потом умањене за 15 одсто. Тако ће плата предсједника ФБиХ бити 3.300 КМ, а његових замјеника, премијера и предсједавајућих оба дома Парламента ФБиХ 3.200 КМ.

Замјеници премијера ФБиХ и потпредсједавајући оба дома Парламента мјесечно ће примати 3.110 КМ, министри 2.950 КМ, посланици 2.650 КМ, а савјетници 2.200 КМ.

Раније су плате свим осталим корисницима буџета ФБиХ, због Закона о уштедама, враћене на децембарски ниво, па умањене за 10 одсто, а регрес и топли оброк су преполовљени.

Салих Крушчица, предсједник Синдиката државних службеника и намјештеника ФБиХ, рекао је да је одлука Владе ФБиХ о платама функционера незаконита и да су, према Закону о државној служби, цијену рада требало заједно да договарају Влада и Синдикат.

"С Владом ФБиХ смо усагласили анекс колективног уговора, али га нисмо потписали. И без тога биће нам умањене плате за 10 одсто. Нећемо то дозволити. Ићи ћемо с појединачним тужбама против Владе ФБиХ због кршења колективног уговора. А у септембру, ако Влада ФБиХ не буде хтјела с нама преговарати, кренућемо у генерални штрајк", истакао је Крушчица.

Он је додао да ће тражити састанак са представницима Владе ФБиХ, од којих ће захтијевати да повуку одлуку о платама функционера и да Закон о уштедама буде једнако примијењен на све запослене.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog