Društvo

РС: Око 350 000 људи има одређене менталне проблеме

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске усвојила је данас Стратегију развоја менталног здравља у РС за период 2009-2015. године, а процјењује се да у Српској око 350 000 људи има одређених менталних проблема.


Помоћник министра здравља Милан Латиновић рекао је да, према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), у свијету сваки четврти човјек има неких менталних потешкоћа, а према тим подацима у РС око 350 000 људи има одређених менталних, бихевиоралних проблема.

''Велики проблем представља депресија, а нека истраживања показују да више од 90 одсто борачке популације и становништа има одређене симптоме депресије", истакао је Латиновић и додао да СЗО предвиђа да ће депресија 2020. године бити на другом мјесту према броју обољелих.

Он је нагласио да су остали облици поремећаја зависности - алкохолизам, наркоманија и пушење, те самоубиства.

Латиновић је појаснио да је Влада усвојила ову стратегију која је усклађена са Политиком менталног здравља РС које је донесена 2005. године, слиједећи препоруке СЗО.

''Стратегија је донесена јер желимо РС која ће свим грађанима омогућити да разумију значај менталног здравља за опште здравље, да знају да чувају и унапређују и властито и ментално здравље других'', додао је Латиновић.

Он сматра да ће добро ментално здравље допринијети равноправности и уживању гарантованих људских права и слобода, друштвеној солидарности и кохезији различитих друштвених класа и група, здравој породици, школској и радној средини, већој социјалној инклузији и равноправности полова.

''За постизање бољег менталног здравља неопходна је заједничка координисана реакција власти, институција, организација и удружења'', истакао је Латиновић.

Представник Министарства финасија РС Ружица Моцоња рекла је да је Влада данас усвојила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о преузимању акционарских друштава.

Моцоња је нагласила да се измјене и допуне Закона односе на усаглашавање са директивама ЕУ и са измјенама и допунама Закона о прекршајима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog