Društvo

Капетан Драган изазвао иницијативу организација за заштиту људских права

Аустралијске организације за заштиту људских права затражиле су од савезне владе да ојача законе о заштити Аустралијанаца од екстрадиције. Организације су позив упутиле након што је Драгану Васиљковићу, познатом као капетан Драган, који има аустралијско држављанство, одобрена жалба поводом одлуке да буде изручен Хрватској.


Џекс Смит из организације "Пројект сејфком" рекао је да у многим случајевима аустралијска влада одобри екстрадицију својих грађана без изнесених доказа о наводном кршењу закона.

"Случај Драгана Васиљковића указује на то да постоје рупе у закону о екстрадицији. Аустралија не штити своје грађане прије екстрадиције, осим у случају да се они сами не изборе за заштиту"

"Случај Драгана Васиљковића указује на то да постоје рупе у закону о екстрадицији. Аустралија не штити своје грађане прије екстрадиције, осим у случају да се они сами не изборе за заштиту. Обећали смо да ћемо људе испоручивати, одвозити их са судова у затворе под надзор других земаља само због тога што оне то желе и то је веома узнемиравајуће питање" - истакао је Смит и додао да је потребно да Канбера формализује споразуме о екстрадицији са другим земљама.

Аустралијски суд уважио је јуче жалбу Васиљковића против захтјева Хрватске да јој буде изручен и наредио да буде пуштен из затвора.

Васиљковић, познат и као капетан Драган, ухапшен је у јануару 2006. године након што је Загреб затражио његово изручење поводом оптужби да је у Хрватској починио злочине током рата од 1991. до 1995. године.

Суд је у априлу 2007. године донио одлуку да Васиљковић може бити изручен, али је он потом уложио серију жалби, тврдећи да у Хрватској не би имао поштено суђење.

Аустралијски Федерални суд у пуном саставу утврдио да је постоји "суштинска или стварна шанса" да Васиљковић буде оштећен због своје националности или политичких ставова уколико буде послат на суђење у Хрватску.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog