Svijet

О Баросовом мандату 16. септембра

ШТОКХОЛМ - У Европском парламенту 16. септембра биће одржано гласање о томе да ли ће Жозе Мануел Ббарозо бити изабран за други мандат на функцији предсједника Европске комисије, изјавио је данас предсједник Европског парламента Жержи Бузек.


"Гласање ће, највјероватније, бити одржано 16. септембра. Састао сам се са лидерима политичких група у Европском парламенту и разматрали смо да 16. септембар буде евентуални датум за гласање о предсједнику Европске комисије", рекао је Бузек на заједничкој конференцији са шведским премијером Фредриком Рејнфелтом.

Бузек није навео имена група, али је рекао да су три највеће политичке странке сагласне са овим датумом.

Извори из ЕУ рекли су да су те групе странке десног центра Европска народна странка, Европска социјалистичка странка и евроскептици на чијем је челу британска Конзервативна странка.

Либерали су још неодлучни, али вјерује се да су и они сагласни да се гласање одржи средином септембра.

Само су Зелени отворено позивали да се гласање о евентуалном Барозовом мандату одложи док не у Ирској буде одржан референдум о Лисабонском уговору 2. октобра.

Бивши премијер Португалије већ је добио подршку шефова држава свих 27 чланица европског блока док се није појавио ниједан противкандидат.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog