Društvo

У Србији дан жалости због трагедије у Ужицу

У Србији је данас дан жалости, поводом погибије седам радника у експлозији у фабрици муниције "Први партизан" у Ужицу.


У Народном позоришту у Ужицу биће одржана комеморативна сједница којој ће присуствовати премијер Србије Мирко Цветковић и министри унутрашњих послова и одбране Ивица Дачић и Драган Шутановац.

У Ужицу је Градско вијеће прогласило тродневну жалост.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је синоћ да је узрок експлозије у фабрици муниције у Ужицу највјероватније људски фактор и додао да је потпуно отклоњена сумња да је у питању била диверзија.

"Највероватније је реч о људском фактору, односно о непоштовању процедуре прописане за место на коме се догодила експлозија", рекао је Дачићи додао да је узрок смрти радника, највјероватније, гушење угљен-моноксидом.

Он је истакао да је досадашња истрага показала да је до експлозије дошло у складишту барута, а да су људи који су настрадали били у другом дијелу фабрике, те да ће узрок експлозије и смрти радника бити познат данас када ће бити саопштени коначни резултати истраге.

Седам радника, од којих шест жена и један мушкарац, погинуло у четвртак увече у серији експлозија у погону за барутно пуњење ужичке фабрике муниције "Први партизан", а 14 је лакше повријеђено.

Ватрогасне јединице и јединице за заштиту и спасавање спријечиле су још већу трагедију јер су онемогућиле да се ватра прошири на лакирницу и складиште готових производа.

Фабрика "Први партизан" Ужице постоји од 1928. године и ово је највећа трагедија која је фабрику задесила послије експлозије у трезорима 1941. године за вријеме Ужичке републике.

Ова фабрика снадбијева муницијом војску и полицију Србије, али и многе армије свијета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog