Društvo

Петоро ухапшених због трагедије у ''Првом партизану''

БЕОГРАД - Петоро запослених у ужичкој фабрици муниције "Први партизан" ухапшено је због основане сумње да су извршили тешко дјело против опште сигурности у вези са кривичним дјелом изазивања опште опасности, потврђено је у МУП Србије.


Према истом извору, петоро запослених осумњичено је да се нису придржавали мјера заштите на раду и нису поштовали упутства о манипулисању барутом, које је довело до смрти седам радника и уништења имовине.

Резултати истраге су показали да је узрок експлозије у ужичкој фабрици људски фактор и због тога је ухапшено петоро запослених, а узрок смрти седморо радника ужичке фабрике "Први партизан" је гушење угљен-моноксидом, речено је у МУП Србије.

Седам радника, од којих шест жена и један мушкарац, погинуло је 3. септембра увече у серији експлозија у погону за барутно пуњење ужичке фабрике муниције "Први партизан", а 14 је лакше повријеђено.

Ватрогасне јединице и јединице за заштиту и спасавање спријечиле су још већу трагедију јер су онемогућиле да се ватра прошири на лакирницу и складиште готових производа.

Због погибије седморо радника у експлозији у фабрици "Први партизан" у Ужицу, Влада Србије је данашњи дан прогласила даном жалости у Србији, а у Ужицу је јуче почела тродневна жалост коју је прогласило Градско вијеће.

Државним заставама спуштеним на пола копља и прилагођеним медијским програмима одаје се пошта погинулим радницима ужичке фабрике "Први партизан".

Данас је одржана и комеморација за седам погинулих радника којој су присуствовали премијер Србије Мирко Цветковић, министри унутрашњих послова и одбране Ивица Дачић и Драган Шутановац, те градоначелник Ужица Јован Марковић.

Фабрика "Први партизан" Ужице постоји од 1928. године и ово је највећа трагедија која је фабрику задесила послије експлозије у трезорима 1941. године за вријеме Ужичке републике.

Ова фабрика снадбијева муницијом војску и полицију Србије, али и многе армије свијета.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog