Svijet

ЕУ и Турска: За и против

СТОКХОЛМ - Чланице ЕУ које се противе уласку Турске у блок стварају сумње код Турака и успоравају процес реформи, сматра турски министар иностраних послова Ахмет Давутоглу.


"Негативни гласови које стално чујемо од неких земаља у ЕУ само шире сумњу међу нашим грађанима и коче наше напоре ка наставку реформи", навео је Давутоглу у чланку у шведском листу "Дагенс нихетер".

Давутоглу, који ће учествовати на неформалном састанку министара иностраних послова ЕУ данас у Стокхолму, оцијенио је да је Турска провела реформе које су до прије неколико година потпуно незамисливе, укључујући већу слободу религије и изражавања, укидање смртне казне и увођење радио програма на курдском језику.

Он је додао да критичари покушаја Анкаре да уђе у блок наносе штету овој "тихој револуцији".

"Као и ми Шведска разумије да Европа никад не може бити снажна и уједињена док год је Турска ван ње", рекао је Давутоглу.

Он је истакао да је подршка земаља као што је Шведска са својим објективним и охрабрујућим ставом веома важна у том процесу.

Шведска је дуго лобирала за Анкару да се прикључи ЕУ. Али су преговори о чланству, који су почели 2005., блокирани.

Француска и Њемачка посебно се противе чланству Турске и позвале су умјесто тога на "привилеговано партнерство".

Кипар се такође противи, јер Анкара признаје само турски сјеверни дио острва.

Француски министар иностраних послова Бернар Кушнер поновио је противљење своје земље у Стокхолму.

На питање о подршци Шведске европским аспирацијама Анкаре Кушнер је нагласио да се "други томе противе".

"Отварамо поглавље по поглавље у разговорима са Турском, али ће требати доста времена", рекао је Кушнер.

Он је додао да Турци нису први на листи. "Имамо прво све земље западног Балкана да уђу у ЕУ и то је неопходно", рекао је он.

Француски и турски министар иностраних послова одржаће данас билатералне сусрете на маргинама самита у Стокхолму.

Париз је пристао да настави преговоре са Турском око 30 поглавља, али се противи пет поглавља која се директно тичу чланства.

Преосталих осам поглавља замрзнута су од 2006. године због спора са Кипром, које је подијељено између Турака и Грка од 1974. године.

Несугласице око Турске навеле су француског предсједника Николаса Саркозија да откаже своју посјету Стокхолму у јуну ове године.

Према изјавама дипломата Париз је незадовољан интервјуом шведског министра иностраних послова карла Билта француском дневнику "Фигаро" прије планиране посјете гдје је он потврдио подршку своје земље чланству Турске у блоку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog