Svijet

Колумбијци протестују против Чавеса

БОГОТА - У градовима широм Јужне Америке колумбијски активисти су организовали протесте против предсједника Венецуеле Уга Чавеса након што је он критиковао Колумбију због склапања безбједносног споразума са САД.


Организатори су путем друштвених мрежа као што су "Фејсбук" и "Твитер" обевијестили људе о организовању демонстрација, на којима се само у колумбијској пријестоници Боготи окупило око 5.000 људи, јавља Би-Би-Си.

Протести су одржани у још преко 20 колумбијских градова, а окупљени су носили транспаренте на којима је предсједник Венецуеле представљен као диктатор и пријатељ марксистичких побуњеника у Колумбији.

Више хиљада људи који су узвикивали пароле против Чавеса окупилио се и у пријестоници Венецуеле Каракасу, као и у главном граду Хондураса, Тегусигалпи, а мање демонстрације су одржане и у другим јужноамеричким земљама, као и у Њујорку и Мадриду.

У Каракасу су се, међутим, окупиле и присталице Уга Чавеса како би показале своју оданост социјалистичком лидеру.

Предсједник Венецуеле је већ замрзао дипломатске односе са Колумбијом и блокирао трговину између двије земље, гнијеван због склапања америчко-колумбијског безбједносног споразума, који ће омогућити припадницима америчких оружаних снага да користе седам колумбијских војних база, у циљу ангажовања против производње и трговине дрогом и љевичарске гериле у земљи.

Појачано присуство америчке војске у Колумбији Чавес види као покушај да се изолује његова левичарска влада и упозорава да би гомилање трупа могло да доведе до избијања рата у Јужној Америци, док Вашингтон и Богота демантују да им је циљ Венецуела и тврде да ће максималан број америчких војника бити 800, као и до сада.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog