Svijet

Војвођански сценарио: Мађари траже и Трансилванију

Мађари у граду Одорхеју Сакујеск из дјела Трансилваније гдје су у већини, усвојили су химну, грб и заставу, као "корак у остваривању територијалне аутономије".
У Одорхеју Секујеск састало се 400 представника Грађанске партије Мађара, који су тражили територијалну-административну аутономију Покрајине Секуја у њеним „природним границама формираним током историје".

На скупу је одлучено да се пројекат закона о аутономији Покрајине Секуја упути румунском парламенту, Савјету Европе и Европској унији.

Посланик у Европском парламенту Ласло Токеш, један од најангажованијих мађарских политичара у Румунији, критиковао је данас Европски парламент због „незаинтересованости према интересима Секуја".

Недавно су Мађари на званичном скупу у Трансилванији извиждали румунског предсједника Трајана Басескуа када им је прочитао из Устава да је Румунија „јединствена, национална, независна и суверена земља"

 

Председник Демократског савеза Мађара (УДМР) Марко Бела изјавио је да се „аутономија не добија објавом, већ је то ствар времена и више предузетих корака".

УДМР је већ 20 година у румунском парламенту, а био је и у Влади готово свих тих година.

Мађари који живе у трансилванској покрајини Секуја називају себе Секујима, на основу историјских околности.

Недавно су Мађари на званичном скупу у Трансилванији извиждали румунског предсједника Трајана Басескуа када им је прочитао из Устава да је Румунија „јединствена, национална, независна и суверена земља".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog