Društvo

Почиње нова школска година

БАЊА ЛУКА - У основним и средњим школама у Републици Српској данас почиње нова школска година.


Школску 2009/2010. годину похађаће око 108 000 основаца у 201 централној и око 540 подручних основних школа, те око 47 000 средњошколаца у 91 средњој школи.

Првог школског дана, на клупама у учионицама око 11 000 првачића и 10 830 ученика другог разреда основних школа дочекаће бесплатни уџбеници, за чију набавку је Министарство просвјете и културе РС издвојило 758.000 КМ.

Из Министарства просвјете и културе РС напомињу да су надлежне здравствене службе предузеле потребан надзор и контролу даљег ширења новог грипа у РС, те да Министарство здравља и социјалне заштите препоручује редован почетак нове школске године.

Уџебнике ће добити и они ученици чији родитељи нису били у могућности да их купе у књижарама и то захвањљујући акцији "Поклони књигу, помози другу", у којој су ученици у школским библиотекама остављали прошлогодишње уџбенике.

Ове школске године, у оквиру рационализације мреже основних школа, у РС биће затворено око 30 подручних школа, а свим ученицима ових школа биће обезбијеђен превоз до централних школа.

У току је процедура набавке мини-бусева за превоз ученика гдје је то потребно, који ће бити испоручени у октобру, а за шта је из Развојног програма издвојено милион КМ.

Како би се ријешио проблем снабдијевања школа хигијенски и бактериолошки исправном водом за пиће, Министарство просвјете и културе обезбиједило је из Развојног програма РС 400.000 КМ за изградњу бунара у 13 школа и санацију бунара у 54 школе.

Отворен је поступак за израду Програма основних хидрогеолошких истраживања за реализацију пројекта "Водоснабдијевање основних школа", а након тога приступиће се избору извођача радова. Комплетан овај поступак требал би да буде завршен до краја ове године, када би почели радови на терену.

За ученике основних школа у 21 школи у РС биће оранизован продужени боравак и то у 12 школа у Бањалуци, четири школе у Приједору, те по једној школи у Броду, Добоју, Рогатици, Модричи и Козарској Дубици, а продужени боравак организоваће се и у вртићима у Српцу, Вишеграду, Требињу и Палама.

Захваљујући средствима из Развојног програма у РС изграђене су или је у току градња 10 нових школа и то у Модричи, Челинцу, Зворнику, Добоју, Источној Илиџи, Палама, Градишци и у Приједору три школе, као и 17 нових фискултурних дворана, док је око 50 школа и десетак фискултурних дворана дограђено или обновљено.

Настава у првом полугодишту школске 2009/2010. године у основним и средњим школама биће завршена 30. децебра, док настава у другом полугодишту почиње 25. јануара.

Школска године за ученике од првог до осмог разреда завршава се 25. јуна, за ученике деветог разреда 11. јуна, за гимназијалце траје до 17. јуна, односно 24. јуна за ученике средњих стручних школа.

Матуранти гимназија наставу ће завршити 20. маја, а матуранти у осталим школама 27. маја.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog