Društvo

Капетан Драган: Сад ниједног Србина неће моћи дати Хрватској

БЕЧ - Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, оцијенио је да одлука аустралијског суда да не буде изручен Хрватској представља преседан.


„На основу овога, од данас па надаље, ниједан Србин из Аустралија неће моћи да буде изручен Хрватској", рекао је Васиљковић у интервјуу за франкфуртске Вести".

Одлуку суда је оцијенио као шамар фашистичким струјама Хрватске.

„Не говорим о целој земљи, говорим о струјама због којих је тамо и дан-данас корумпиран правни систем. Ми имамо одлуку Федералног суда, не само једног судије, него читавог судског већа, да у Хрватској и даље влада безакоње и да је правни систем узурпиран", казао је он увјерен да се Хрватска неће више жалити на одлуку аустралијских власти.

Васиљковић је указао да је од првог дана тражио, оно што сада желе хрватски званичници, а то је да му се суди у Аустралији.

„И ја бих волео да се то деси. То би била прилика да покажемо какви злотвори су још увек у круговима хрватске власти. Немојте ово протумачити као моју мржњу према Хрватима. Ја и данас имам међу њима пуно пријатеља, које ценим и који се гаде на све ово исто као и ја. Али, тамо и сада постоје струје које и даље ратују. И овај шамар који смо њима задали, јесте шамар од кога се неће дуго опоравити", додао је он.

Васиљковић сматра да се радило само о притиску на Србе који желе да се врате у Хрватску, а не о њему.

„Најважније што стотине Срба који су живели у страху, уплашени да ће бити испоручени одсад могу да мирне, дигнуте главе корачају улицом. Па само за овдашње људе (у Аустралији) они имају листу са 200 имена. Али, више не постоје ни теоретске могућности да се, након овакве одлуке, Хрватској испоручи било који од њих", рекао је он.

„Ја бих за циљ који ми је био на уму добровољно провео још десет година у затвору. Ако смо с овим постигли да више ни једног Србина не могу да добију, исплатило се. То ме држало. И ја мислим, не ради се само о Аустралији, већ је ово од пресудног значаја и интернационално, ако буду покушали да траже неке Србе из неких других земаља, ова пресуда, односно преседан, увек ће се користити. Све што је Хрватска добила овом прљавом игром је једно јако лоше име које ће тешко да опере", нагласио је Васиљковић.

„Морао сам да радим из „ћелије смрти". Телефон сам користио по свим правилима и за друге, десет минута и - поново у ред. Компјутер ми нису дозвољавали да поседујем, нисам могао како треба да радим на својој одбрани. То је нечувено у данашњем времену", описао је како је припремао одбрану. Говорећи о својим даљим плановима Васиљковић је рекао да жели најприје да се бори да се Хрватска скине са списка земаља за изручење.

„Ја мислим да ми то можемо сада да урадимо. То је следећи наш корак. Овде је посебно важно да Влада Аустралије разуме да нико, не само Срби, него нико, ни један Аустралијанац, не може више бити бити изручен у Хрватску. То је следећи корак", уверен је он.

„Ово је историјски тренутак за српску заједницу у Аустралији. Ово је први пут да је српска заједница организовано издејствовала једну јаку политичку победу. Успели смо да покажемо и неправду Хрватске према Србима и тај страшни прогон стотина хиљада људи расутих по свету, који не смеју да се врате ни на гробове својих предака.

Мој излазак из затвора, међутим, не треба да буде знак да се разиђемо. Напротив, имамо велику борбу пред собом, јер морамо да скинемо љагу са српског имена. На нашој генерацији је остало да то урадимо. Да устанемо кад нас нападају. Јако је важно да схвате, уколико нас нападају као нацију, да ћемо се бранити као нација, да нећемо дозволити да то само тако прође", закључио је Васиљковић.

Васиљковић је аустралијски држављанин рођен у Београду. Ухапшен је у јануару 2006. године, на основу потјернице коју је издала Хрватска, која га сумњичи за убиства хрватских цивила у Републике Српска Крајина од 1991-1995.

Од тада је у био притвору, а аустралијски федерални суд је усвојио његову жалбу на одлуку о изручењу Хрватској, пошто је закључио да постоје „суштинске или стварне шансе" да Васиљковић (54) не би имао поштено суђење у Загребу. Из затвора је пуштен четвртог септембра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog