Politika

Додик и Босић усагласили познате ставове

БАЊА ЛУКА - Предсједник Савеза независних социјалдемократа Милорад Додик и лидер Српске демократске странке Младен Босић усагласили су се данас у Бањој Луци да ове двије партије подржавају европски пут БиХ и Републике Српске и констатовали да ОХР треба да престане са радом, јер је сметња за европске интеграције, као што је недавно истакао и комесар ЕУ за проширење Оли Рен.


Додик је рекао да су у вези са евентуалним уставним промјенама обје странке потврдиле приврженост Дејтонском мировном споразуму и сматрају да се реформе у овој области морају одвија тако да не доводе у питање ентитетско гласање, јер је то тренутно заштита, прије свега, равноправности ентитета.

Лидер СНСД додао је да је на данашњем састанку усаглашено да се питање ентитетског гласања не може наћи на дневном реду ниједне уставне реформе и да неће учествовати у тој причи ако се то питање постави.

"Сагласни смо да се та питања морају рјешавање у институцијама тако што би се у оквиру парламента БиХ формирала комисија која би се бавила овим питањима, али на тај начин да се одлучује консензусом, а не већином и да у комисији буду релевантни људи и заступљеност ентитета", рекао је Додик новинарима након састанка са Босићем.

У вези са политичарима које су смијенили ранији високи представници, Додик је рекао да је постигнута сагласност да посланичке групе двије странке предложе закључке и од високог представника затраже да укине забране било којем политичком лицу санкционисаном у прошлости.


Он је рекао да данашњи састанак са Босићем не значи да неће имати комуникацију и са осталим странкама, али не и са лидерима ПДП Младеном Иванићем и Демократске партије Драганом Чавићем.

"О ентитетском гласању сагласили су се СНСД,СДС, ДНС, Социјалистичка партија и СРС РС, а што се тиче Иванића и Чавића потпуно је неважно шта они о томе мисле", истакао је Додик.

Он је рекао да је на састанку са Босићем усаглашен и став да питање уставних промјена није иницирано из РС него са друге стране.

Додик је навео да је са Босићем договорио и да и убудуће разговарају о кључним питањима за РС и народ који живи у њој.

Предсједник СНСД нагласио је да СДС подржава рад Савјета министара БиХ и његовог предсједавајућег Николе Шпирића.

Говорећи о евентуалном чланству БиХ у НАТО, Додик је рекао да је та одлука на чекању, али да су се он и Босић сложили да би о том питању требало да се изјасне грађани РС, као што се то ради свуда у свијету.

Босић се заложио за заједничу борбу за демилитаризацију БиХ.

Предсједник СДС поновио је став да ова странка не може бити опозиција Републици Српској и да ће подржати оно што сада ради актуелна власт - у домену који је у интересу РС.

"Врши се притисак на РС за промјену Устава и ми на то нећемо пристати. Закључили смо да ентитетско гласање не може бити никакав предмет разговора било којег од политичара из РС, јер је ентитетско гласање услов равноправности РС и БиХ", рекао је Босић.

Он је додао да не може бити разговора ни о смањењу ингеренција које има Дом народа Парламентарне скупштине БиХ јер је та институција услов равноправности три народа у БиХ.

Босић је навео да је заузет и заједнички став да све разговоре о будућности треба водити у институцијама система, нагласивши да је договорено да се предложи и формирање комисије коју би именовали парламенти и ентитети чији би задатак био да разговара о евентуалним уставним промјенама.

Он је додао да СДС и даље остаје у опозицији, али да је спремна на заједничке ставове који се тичу интереса РС и притисака који се већ одавно врше на РС.

"Наш став је познат - ОХР, стране судије и тужиоци треба да оду из БиХ", поручио је Босић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog