Svijet

Сеул: Сјевернокорејци намјерно изазвали поплаву

СЕУЛ - Сјеверна Кореја намјерно је изазвала поплаву у којој је страдало шест држављана Јужне Кореје јужно од границе двије земље, изјавио је данас јужнокорејски министар за унификацију Хјун Интаек.


Интаек је током обраћања парламенту рекао да сматра да је пражњење бране, које је Сјеверна Кореја изазвала 6. септембра било изазвано намјерно.

Његове коментаре, које је пренијела јужнокорејска новинска агенција Јонхап, потврђени су у Министарству за унификацију. Интаек је први јужнокорејски званичник који је јавно рекао да је ослобађање воде из бране са сјевернокорејске границеурађено намјерно.

Сјеверна Кореја је 7. септембра саопштила да је за ослобађање вофе из бране одговоран изненадан раст нивоа воде и најавила је да ће убудуће унапријед обавјештавати Јужну Кореју о сличним поступцима.

Међутим, Сеул од Пјонгјанга захтјева извињење и пуно објашњење за изенадно ослобађање воде због којег се угушило шест кампера са јужнокорејске стране границе.

Јужнокорејске спасилачке службе пронашле су за сада само три тијела настрадалих, који су се водили као нестали након што их је набујала вода захватила поред обале ријеке Имџин на којој је Сјеверна Кореја изградила неколико брана.

Шест кампера, међу којима је било и једно дијете, били су на обали ријеке Имџин када их је однијела набујала вода. Ријека извире у Сјеверној Кореји и тече до сјевера Јужне Кореје.

У региону у протеклих неколико дана није било јаче кише.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog