Svijet

Иран износи приједлоге амбасадорима шест земаља

ТЕХЕРАН - Иран ће ускоро амбасадорима страних сила у Техерану предати пакет приједлога, јавила је данас иранска државна телевизијска станица.


Иран је саопштио да ће у пакету бити обрађени глобални "изазови", укључујући нуклеарну сарадњу, али је Техеран нагласио да није спреман за преговоре о спорном нуклеарном програму.

Шеф иранске дипломатије Манучер Мотаки рекао је јуче да ће приједлози Техерана бити предати представницима шест сила - САД, Русије, Кине, Француске, Њемачке и Велике Британије, али није дао одређени датум када ће то бити учињено.

Иранска телевизијска станица саопштила је данас да ће приједлози бити уручени у Техерану. Швајцарски амбасадор ће примити приједлоге у име САД, које немају дипломатске односе са Ираном.

Према јављању телевизијске станице, истовремено ће ирански амбасадор у Бриселу предати приједлоге високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност ЕУ Хавијеру Солани.

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад рекао је 7. септембра да је Иран спреман на дијалог о "изазовима" са којима се свијет суочава, али је јасно истакао да у спору о намјени нуклеарног програма неће одступити од својих ставова.

Западне земље, предвођене САД сумњају да Иран под окриљем цивилног нуклеарног програма покушава да произведе атомско наоружање, што Техеран негира, истичући да је програм у потпуности намјењен у цивилне сврхе, првенствено за стварање електричне енергије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog