Društvo

УСАИД даје осам милиона долара за БХ правосуђе

САРАЈЕВО - Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/ обиљежиће данас у Сарајеву почетак новог осам милиона долара вриједног пројекта америчке владе за развој правосуђа у БиХ.


Церемонији ће присуствовати Алан Рид, директор УСАИД у БиХ, као и највиши представници босанскохерцеговачког правосуђа те извршне и законодавне власти.

Петогодишњи пројекат УСАИД наставак је недавно завршеног Пројекта за развој сектора правосуђа /ЈСДП/ чији је циљ био подршка владавини права у БиХ путем реформе правосудног сектора и јачања његових најбитнијих институција.

Новим пројектом развоја правосудног сектора УСАИД наставља партнерство са Високим судским и тужилачким савјетом, Министарством правде БиХ, судовима широм државе те укључује тужиластва и невладин сектор на пословима изградње ефективног и одговорног правосудног система у земљи.

Владавина права омогућава демократски политички систем, тржишну економију и заштиту права свих грађана у БиХ, а један је од основних предуслова придруживања БиХ евроатлантским интеграцијама.

Дугорочне реформе правосудног сектора, као најбитнији циљ пројекта УСАИД, у наредних ће се пет година остваривати јачањем капацитета најбитнијих иституција правосуђа као и охрабривањем градјана да надгледају правосудје.

До данас је америчка влада путем УСАИД обезбиједила преко милијарду долара помоћи намјењене подршци економском, демократском и друштвеном напретку БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog