Svijet

Почетком деведесетих Британија и Француска страховале од Њемачке

ЛОНДОН - "Фајненшел тајмс" пише данас да су Велика Британија и Француска 1990. године дијелиле страховање од могућих посљедица пада Берлинског зида и поновног уједињења Њемачке.


Позивајући се на тајне документе британске Владе, који би требало да буду објављени сутра, лист открива да је тадашњи француски предсједник Франсоа Митеран током разговора у четири ока упозоравао британског премијера Маргарет Тачер да би уједињена Њемачка могла да заузме више територије него што је то Хитлеру икада пошло за руком.

Тајни Владини списи, пише "Фајненшел тајмс", указују на дубоку узнемиреност и бојазан Лондона и Париза да би поновно уједињење, послије пада Берлинског зида, могло да врати Њемачку на њен предратни пут, а Нијемце, како се током једног састанка са Тачеровом изразио француски предсједник, преобрати у "лоше људе који су некада доминирали Европом".

"Фајненшел тајмс" додаје да архивски материјал потврђује дубоко усађено противљење Маргарет Тачер поновном уједињењу Њемачке као и њено неслагање са британским Министарством спољних послова по том питању.

У једном документу се чак наводи да је тадашњи британски премијер алармантним назвала понашање свог амбасадора у Њемачкој који је, по њеној оцјени, био превише наклоњен спајању Западне и Источне Њемачке, закључује "Фајненшел тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog