Politika

Радојичић: Силајџић девастира смисао Уставног суда

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић каже да политичари из Сарајева одавно девастирају смисао Уставног суда БиХ и да иницијатива члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића у вези са школом "Србија" то и потврђује.


"Уставом је прописано да се Уставни суд бави оцјеном усаглашености закона са Уставом или евентуалним споровима између енитета. Отварање процеса у којем људи оспоравају назив основне школе потпуно деградира смисао те установе. Не би ме чудило ни да ускоро неки бошњачки политичар уђе у продавницу, види неки производ и, ако му се не свиди име покрене процедуру пред Уставним судом", рекао је Радојичић.

Он тврди да Силајџић и његови правни савјетници покушавају да у БиХ примијене амерички правни систем у коме Уставни суд ради све правосудне послове и буквално преотима надлежности од редовних судова.

"Код нас влада континентално право и БиХ није `у фазону` правосуђа САД. То Силајџићеви људи не схватају, или не желе да схвате, па из тог разлога имамо овакве апелације или апелацију, коју је недавно поднио управо Силајџић због лобирања за РС", каже Радојичић.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић тврди да му је изградња школе на Палама исувише значајна да би се бавио инцијативом Хариса Силајџића да Уставни суд БиХ преиспита уставност назива школе "Србија".

"Имали смо проблем, јер је 3 700 ученика ишло у једну школу, и то у четири смјене. Саградили смо нову савремену школу и мене ће срећа због тога носити годину дана", каже Касиповић.

Он је додао да не вјерује да постоји иједан грађанин у РС којем смета да се школа зове "Србија".

"Уосталом, ми у Слатини код Бања Луке имамо школу која се зове `Холандија`, а школу `Георги Стојков Раковски` у Бањој Луци сви зову `бугарском школом`. Је ли нешто лоше у томе и да ли то иритира некога? Немам намјеру, а немам ни времена да се бавим Силајџићем", каже Касиповић.

Он додаје да Силајџић покушава да направи политичку аферу.

Високи функционер Хрватске демократске заједнице БиХ Иво Миро Јовић каже да нема ништа против јачања добросусједских односа, нити против назива "Србија" за школу на Палама.

"Хајде да питамо смета ли Србима и Хрватима то што се, напримјер, највећа муслиманска богомоља на Балкану зове џамија краља Фахда", каже Јовић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog