Politika

Грегоријан: Више радимо ми на транзицији ОХР него домаћи политичари

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан рекао је данас у Источном Сарајеву да представници међународне заједнице у БиХ раде на транзицији ОХР у Канцеларију специјалног представника ЕУ, можда и више него што се од њих очекује, али да домаћи званичници не чине ништа.


Грегоријан је истакао да је препрека да буде постигнут напредак према НАТО и ЕУ то што политичари у БиХ нису постигли никакав напредак када је ријеч о испуњавању услова које је поставио Управни одбор Савјета за провођење мира у БиХ.

"Ти циљеви су постављени органима БиХ, а не ОХР. Људи који желе ствари поставити тако да ОХР стоји на путу БиХ ка ЕУ нису баш искрени", изјавио је новинарима Грегоријан, који је присуствовао церемонији обиљежавања четврте годишњице формирања Јединице за специјалну подршку Сипе.

Грегоријан је поновио да још у потпуности нису испуњена два циља, а то су државна и војна имовина.

"Ствари се само одуговлаче и у институцијама и комисијама, чији је директни задатак управо рјешавање тих питања. Кад је ријеч о државној имовини чекамо да ствари буду ријешене још од потписивања Споразума о сукцесији из 2004. године. Домаћи органи нису учинили ништа ни кад је ријеч о изради пописа имовине, тако да је међународни представник морао да покрене ствари и ОХР ће то урадити", нагласио је Грегоријан.

Према његовим ријечима, све што треба урадити добро је познато и за све то постоје рјешења, а питање је само да ли ће политичари наредне године учинити нешто више на том плану него у претходне три.

"Није никаква случајност да ће они услове за укидање визног режима испунити у љето наредне године, два три мјесеца прије избора", сматра Грегоријан, који је мишљења да се, ако је судити по искуствима из прошлости, може очекивати погоршање политичке ситуације пред изборе.

Коментаришући иницијативу за референдум о приступању БиХ НАТО, он је навео да су грађани кроз изабране представнике 2003. и 2005. године, путем Закона о одбрани, гласали за улазак БиХ у НАТО.

Он је истакао да је у том закону јасно речено да је циљ управо прикључивање НАТО и да је задатак институција БиХ да га испуне.

"То је законска обавеза за све. За тај закон су 2005. године гласали сви - и СНСД и СДС, као и Предсједништво у којем је био члан из СДС" - појаснио је Грегоријан.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog