Politika

MУП РС ће тражити измјену Закона о тајним подацима

БАЊА ЛУКА - МУП Републике Српске затражиће измјене Закона о заштити тајних података БиХ због непрецизних одредби у вези са добијањем дозвола за приступ тајним подацима које омогућују манипулације и злоупотребе.


Министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо рекао је да се упитник за добијање дозвола за приступ тајним подацима може лако злоупотријебити против људи на руководним позицијама у МУП РС.

„Ријеч је о веома лошем законском рјешењу које је усвојено 2005. године, а посебно су спорне одредбе у вези са провјерама кадрова МУП РС када им треба омогућити приступ тајним подацима у обавјештајно-безбједносним базама података у БиХ", рекао је Чађо.

Он је нагласио да су због осјетљиве проблематике неопходна квалитетнија законска рјешења.

Министарство безбједности БиХ је, на основу овог закона, доставило ове седмице свим руководним структурама МУП РС безбједносни упитник за добијање дозволе за приступ подацима са ознаком `повјерљиво` и `тајно` у безбједносно-обавјештајним базама БиХ.

Овим упитником тражи се провјера свих начелника управа и центара јавне безбједности МУП РС, коју ће обавити припадници Aгенције за истраге и заштиту /СИПА/ и Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБA/.

Тиме, практично, СИПА и ОБA могу да утичу на кадровска рјешења унутар МУП РС, јер ако неки од начелника не прође провјеру безбједности, самим тим не може да обавља руководну функцију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog