Politika

Чордаш: Силајџићева иницијатива не доноси ништа добро

БАЊА ЛУКА - Потпредсједник Републике Српске Давор Чордаш сматра да иницијатива бошњачког члана Предсједништва БиХ Хариса Силајџића за оцјену уставности назива школе "Србија" неће донијети много доброг БиХ.


"Не знам зашто Силајџићу смета назив школе на Палама. У БиХ је добродошао свако ко жели да инвестира и да притом развија добре односе међу народима, јер смо упућени једни на друге и једни без других немамо будућност", рекао је Чордаш.

Чордаш каже да му не смета назив "Србија" и да је у цијелу БиХ добродошао свако ко жели да улаже и развија добросусједске односе и сарадњу међу народима.

Он је рекао да је недавна посјета лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића Београду разуман потез и да је њен циљ био отварање приче о сарадњи у областима у којима ју је могуће остваривати.

"Главни разлог био је Мостарски сајам, односно да Србија буде земља партнер том догађају. Ко је желио да чује истину, чуо је, а све друго су манипулације оних који овдје желе хаос", истакао је Чордаш.

Он је рекао да постоји један дио међународне заједнице који жели помоћи БиХ, али и она друга струја која жели да овај простор остави као тло гдје може проводити своје експерименте на једном малом узорку да би онда знали дјеловати на већим узорцима.

Према његовим ријечима, међу домаћим политичарима нема оних којима је приоритет хаос, јер они само несмотреним изјавама изазивају одређене неспоразуме.

Чордаш сматра да уставне промјене није могуће провести прије избора, истичући да Хрвати у БиХ желе једнака права као друга два народа, а то значи да нема прегласавања.

"Ако је БиХ заједница три конститутивна народа мора се уважавати мишљење свих и кључ свих неуспјеха у БиХ је прегласавање", истакао је Чордаш.

Коментаришући положај Хрвата у РС, Чордаш је рекао да нема екстремних ситуација и да је подигнут ниво помоћи, закључујући да је и даље проблем повратак гдје нема значајнијих помака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog