Svijet

Кина се плаши епидемије свињског грипа у зиму

ПЕКИНГ - Кина би могла ове јесени да се суочи са све већим бројем обољелих од грипа Х1Н1, упозорили су из Министарства здравља.


"Према процјенама експерата, Кина би могла ове јесени да се суочи са више десетина милиона лица заражених новим грипом од којих би бар половина могла имати клиничке симптоме и тежи облик обољења, а неизбјежни су и смртни случајеви", изјавио је Лианг Ваниан, замјеник директора Канцеларије за хитне случајеве при Министарству здравља.

Лианг је додао да се епидемија грипа Х1Н1, са доласком јесени брзо шири у Кини, гдје је око 7 000 обољелих регистровано у периоду између 24. августа и 10. септембра.

Око 95 одсто обољелих заражено је у Кини, док је већина регистрованих случајева од јуна до августа инфицирана у иностранству.

"Ситуација са којом се суочавамо није оптимистична", изјавио је Лианг, прецизирајући да је вирус регистрован у 31 покрајини и региону у Кина.

Он је нагласио са се суочавају са веома озбиљним проблемом у раду на превенцији и контроли ове болести.

Епидемија новог грипа на глобалном плану биљежи тренд брзог раста. Најмногољуднија земља у свијету са 1,3 милијарде становника планира да вакцинише пет одсто становништва, што је 65 милиона људи до краја године.

Прошле седмице Влада је саопштила да је покренута производња прве вакцине против новог грипа. Једнодозну вакцину производи кинеска лабораторија Синовак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog